Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Италия почина "бащата на тирамисуто" Роберто Лингуаното

29 юли 2024, 16:50 часа • 903 прочитания

Роберто Лингуаното "Лоли" - италианският сладкар, за когото се смята, че е създал иконичния десерт Тирамису, е починал в неделя, 28 юли, на 81-годишна възраст. Дълго време той се е борил с тежка болест, за която обаче не се споменават подробности до този момент.

Кметът на регион Венето - Лука Зая, каза: "Скърбя за смъртта на Роберто Лингуаното, който бе със значително влияние в света на кулинарията. Днес Тирамису е кулинарно съвършенство, разпознаваемо по целия свят."

Историята на Тирамису

В началото на 70-те години сладкарят Лингуаното създава десерта Тирамису, докато е част от екипа на ресторант "Alle Beccherie" в Тревизо. Версиите за "раждането" на това световноизвестно сладкарско изделие са много, като в една от тях се твърди, че Лоли без да иска изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца. Според местна легенда, след това сладкарят успял да доусъвършенства Тирамисуто с помощта на Алба ди Пийо-Кампеол - съпругата на собственика на ресторанта, в който Лингуаното работел.

Още: Бързо Тирамису за мързеливи домакини

Тирамису се прави с шест съставки: яйца, бишкоти, захар, маскарпоне, кафе и какао. Първоначално десертът е кръстен "Tirame Sù", което може да се преведе като "вдигни ме". По-късно журналистът Джиджи Падовани, който е близък приятел на Роберто, финализира името на десерта Тирамису.

Десертът бързо става топ специалитет за ресторанта, като първоначално се сервира върху кръгла чиния, с бишкоти, напоени с кафе, и два пласта крем и маскарпоне. През 1983 г. за първи път е публикувана рецептата в гастрономическото списание на Тревизо. Малко след това десертът вече "тръгва" по целия свят, а от 90-те години става световноизвестен, пише Daily Mail.

Още: Отиде си португалската фадо звезда Мизия

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес