Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Италия договориха правителство

01 юни 2018, 07:14 часа • 1168 прочитания

Юристът Джузепе Конте се съгласи да стане следващият премиер на Италия след среща с президента Серджо Матарела късно снощи.

Двете водещи партии в Италия след последните избори - Движението "Пет звезди" (Д5З) и „Лигата“ (наричана още "Северна лига"), предложиха по-рано на Матарела нов вариант на коалиционно правителство.

Известният икономист и противник на еврото Паоло Савона, чието назначение в икономическото министерство стана причина за блокирането на предишния проектокабинет пак ще бъде в новия кабинет, но като министър по европейските въпроси. Начело на икономическото министерство ще застане професор Джовани Триа. Триа е известен с благоразположението си към оставането на Италия в зоната на еврото, а проевропейски настроеният Енцо Моавиро Миланези ще бъде външен министър.

Лидерите на двете политически сили, които сформират коалиционния кабинет след като спечелиха изборите на 4 март стават вицепремиери. Луиджи ди Майо от Д5З отговаря за надзора на икономиката, а Матео Салвини от "Лигата" поема сигурността.

Италия търси на решение на политическата криза, която причини спад на акциите на банките и еврото през тази седмица.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес