Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Испания пробват четиридневна работна седмица

16 декември 2022, 22:55 часа • 2184 прочитания

Испанското правителство стартира пилотна схема, чиято цел е да позволи на малките и средните предприятия да проверят ефекта от съкратената работна седмица, без да се намалява заплатата върху производителността. Схемата ще бъде тествана в продължение на две години в компании, които търсят трудови реформи, които могат да "генерират ръст на производителността, който да компенсира разходите за заплати", при което заплатите се запазват, заявиха от министерството на труда, предаде БГНЕС.

Фирмите, които искат да се включат в пилотната програма, трябва да се ангажират да намалят седмичното работно време с поне десет процента за две години за поне една четвърт от персонала си. В замяна на това те ще получат държавна помощ, предназначена да компенсира въздействието върху производството, както и допълнителните административни разходи, които могат да възникнат при въвеждането на схемата, заяви министерството.

След оценка на ефекта върху производителността министерството заяви, че правителството ще реши дали да "разпространи схемата в останалата част от икономиката". През последните години няколко големи компании от Испания, включително телекомуникационният гигант Telefonica и модната група Desigual, изпробваха или в някои случаи приеха четиридневната работна седмица. Малко от тези случаи обаче бяха в промишлеността и също така бяха съпроводени предимно със съответно намаляване на заплатите.

Въпросът се оказа деликатен, като профсъюзите в голяма степен го подкрепят, но бизнес шефовете се противопоставят на мярка, която според тях е трудно да се приложи във всички сектори на икономиката., АФП

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес