Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Испания арестуваха 14 служители на летище заради кражба на багаж

16 декември 2023, 07:35 часа • 6883 прочитания

Испанската полиция е арестувала 14 служители на главното летище на ваканционния остров Тенерифе по подозрение в кражба на часовници, лаптопи и други ценности от регистрирания багаж, предаде АФП.

В рамките на операцията полицаите иззеха предмети на стойност близо два милиона евро, за които подозират, че са били откраднати от служители на летище "Тенерифе-юг", включително 29 луксозни часовника, 22 смартфона от висок клас и 120 бижута, се казва в изявление на полицията.

Полицията смята, че 14-те арестувани заподозрени са продали много други откраднати предмети в местни магазини или онлайн.

Разследват се още 20 служители на летището, както и 27 бижутерски магазина в Тенерифе, един от седемте острова, които съставляват Канарските острови в Испания.

Полицията съобщи, че е започнала разследването, след като са се увеличили оплакванията от пътници за кражби от чекираните им багажи.

Властите смятат, че кражбите са ставали, когато багажът е бил поставян в багажното отделение на самолета, като заподозрените са отваряли куфарите и са изнасяли ценностите, когато те са били извън полезрението на пътниците и другите служители.

"Те крият откраднатите вещи в джобове, които зашиват на дрехите си, или в личните си шкафчета", се казва в изявлението на полицията.

Срещу заподозрените са повдигнати обвинения за членство в престъпна група, грабеж и пране на пари.

По данни на контролирания от държавата летищен оператор Aena през миналата година летище Тенерифе-юг е обслужило 10,8 млн. пътници, което го прави седмото най-натоварено летище в Испания, предава БГНЕС. 

Тенерифе, най-големият и най-населеният от Канарските острови, има още едно летище в северната част. Островът е популярен сред търсещите слънце в Северна Европа, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Испания разследва отвличането на българския кораб „Руен“, изпрати военен кораб в района 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес