Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Хърватия протестираха срещу правото на аборт

20 май 2017, 17:41 часа • 2427 прочитания

Близо 20 000 души излязоха на улиците в Загреб, протестирайки срещу Църквата, след като Върховният съд наскоро издаде решение, с което се отхвърлят призивите за забрана на абортите. Въпросът дълбоко разделя гражданите и защитниците на човешките права.

"Избери живота" и "Животът винаги е подарък" бяха малка част от слоганите на демонстрантите, пеещи религиозни песни и развяващи знамето на страната.

Те заявиха, че целта им е да привлекат „вниманието към зачитане на всеки човешки живот - от зачеването до естествената смърт".

Походът привлече десетки контрапротестиращи. Полицията отблъсна и задържа десетина активисти за правата на жените, които се опитаха да блокират другите протестиращи в столицата, съобщи БГНЕС.

Близо 90 процента от 4,2-милионното население на Хърватия са римокатолици. Съгласно закон от 1978 г., когато държавата все още е част от комунистическата Югославия, прекъсването на бременността е законно до 10-та седмица от бременността.

В решение през март Върховният съд на страната отхвърли призивите за забрана на абортите. Но конституционният съд нареди на парламента да приеме нов закон през следващите две години, като се произнесе, че действащото законодателство е остаряло.

Активистите предупреждават, че това би могло да подготви пътя за доста ограничителен закон, който би затруднил достъпа до аборт.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес