Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Хърватия "изчезна" яхтата на санкциониран руски олигарх, властите не знаят 3 месеца

16 януари 2023, 09:08 часа • 2382 прочитания

Луксозната яхта „Irina VU“ на руския олигарх Алишер Усманов, която е в списъка със замразени активи заради санкциите на Запада, е напуснала безпрепятствено пристанище Бетина на хърватския остров Муртер още преди три месеца, съобщават от журналистическия проект "Балкански наблюдател". За това обаче компетентните органи на Хърватия са научили едва преди няколко дни и не могат да дадат обяснение как това се е случило, казват още оттам.

Срещу руския олигарх Усманов са наложени персонални санкции, а 35-метрова му яхта на стойност 5 милиона евро, е била именно сред санкционираното му имущество. Тя обаче е напуснала Хърватия на 6 октомври 2022 г., а три дни по-късно, на 9 октомври, е забелязана в пристанището на Дидим, Турция, където пуска котва.

„Това е последното известно местоположение на яхтата“, отбелязват журналистите от проекта.

ОЩЕ: Бивш командир на ЧВК "Вагнер" избяга в Норвегия, иска да свидетелства срещу Пригожин (ВИДЕО) 

Хърватските власти са започнали разследване, съвместно с международни структури, на скандалния инцидент. Според съобщения в медиите следователите имат въпроси как така хърватската гранична полиция не е знаела, че яхтата на Усманов има забрана за преминаване на границата.

Според представителя на Министерството на морето, транспорта и инфраструктурата Ален Госпочич яхтата е била запечатана и до нея никой не е имал достъп в пристанището. Освен това Усманов е бил уведомен, че му е забранено да я използва.

На въпрос на журналистите как се е стигнало до инцидента, Госпочич се оправда, че министерството не разполага с охрана в пристанището и не е в неговата компетенция да проверява кой кораб акостира и кой напуска порта.

ОЩЕ: "Тези негодници": Председателят на Държавната дума поиска да се отнеме имуществото на напусналите Русия 

Това не е първият случай, когато изчезва яхта на санкциониран руски олигарх в Европа. Преди повече от месец 22-метровата яхта „Алдабра“ на милиардера Дмитрий Мазепин, който също е под санкции, по същия начин напусна пристанището на италианския остров Сардиния.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес