Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Германия възникват групи за защита на гражданите

04 ноември 2019, 10:57 часа • 2362 прочитания

След нападението срещу синагога в източния германски град Хале ан дер Заале миналия месец темата за десния тероризъм в Германия отново влезе във фокус на дебатите. Според федералното правителство в Берлин в резултат на атаката въе всички провинции на сраната са възникнали „самопровъзгласили се защитници“, които имат „десен екстремистки потенциал“, отбелязва изданието Der Spiegel.

Участниците в отрядите се отличават с „произволно застъпничество за сигурност и ред, който се отдалечава от от държавния монопол върху властта и клони дори към насилствени акции". Десните екстремисти се преструват, че държавата не е в състояние да гарантира сигурността и реда, поради което се заемат с тази задача. 

Според федералното правителство обаче екстремистите преследват различна цел: „По-скоро чужденците или политическите противници трябва да бъдат целенасочено сплашвани от присъствието на десни екстремистки милиции в страната".

Доколкото е известно на федералното правителство, подобни групи има почти всички федерални провинции, но официален Берлин не представя информация за броя на участващите в тях, предаде агенция Фокус.

Миналата седмица федералното правителство прие пакет от мерки срещу десния екстремизъм. Наред с всичко друго, планът от девет точки предвижда затягане на законодателството в областта на оръжията, повече работа по превенция и по-последователно преследване на омразата, включително в интернет мрежата.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес