Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Германия сериозно се опасяват от пожари с човешки жертви заради саниране

28 юни 2017, 16:26 часа • 3716 прочитания

Уроците от пожара в Лондон, при който 79 души загинаха в пламъците, обхванали "Гренфел Тауър", трябва да бъдат научени от Германия. За това призова ръководителят на пожарната във Франкфурт на Майн Райнхард Рийс.

По мнението на Рийс сградите с височина между 7 и 22 метра в Германия са уязвими за пожар, информира The Local. "Да се надяваме, че предупреждението от Лондон ще бъде взето насериозно", коментира той.

По закон всички сгради над 22 метра на германска територия трябва да бъдат построени с огнеупорна изолация. Но сгради, които са по-ниски, често биват изолирани с външна изолация, за да бъде постигната по-голяма енергийна ефективност. И макар експерти от строителния бранш и германските институции да са категорични, че този вид изолация не крие опасност за пожар, Рийс казва, че това не е вярно.

"Конкретно съм много загрижен относно това да бъде проверено дали външна изолация за по-голяма енергийна ефективност на по-ниски сгради не представлява опасност от пожар", заяви вътрешният министър на провинция Бавария Йоаким Херман.

Вчера (27 април) властите във Вупертал евакуираха висока жилищна сграда заради опасения от повторение на трагедията с "Гренфел Тауър", но на германска земя. Официалното заключение на германските власти е, че изолацията на сградата във Вупертал не е огнеупорна. В изолацията има дървесина, като тя е полагана още през 60-те години на XX век. Не стана ясно обаче дали говорим за изолация като тази на „Гренфел Тауър“. Припомняме, че лондонската сграда е строена преди почти половин век. За „Гренфел Тауър“ е вече известно, че изолацията не е била тествана за опасност от пожар.

Заради опасенията от гибелен пожар, властите в Германия вече обявиха, че проверяват редица обществени сгради – болници и правителствени имоти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес