Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Държавната дума внесоха законопроект, забраняващ на руските чиновници да притежават имоти на Запад

02 май 2023, 17:51 часа • 2071 прочитания

Депутатите от Либерално-демократическата партия на Русия предложиха да се забрани на длъжностните лица да притежават недвижими имоти в "неприятелски" държави. Законопроектът е внесен за разглеждане в Държавната дума (долната камара на руския парламент).

Предвижда се този закон, ако бъде одобрен, да важи за президента, министрите, прокурорите, съдиите, сенаторите, депутатите от Държавната дума, отделни служители на митниците, Централната банка, Следствения комитет, Министерството на вътрешните работи. Сметната палата, държавни фирми и др.

Авторите на законопроекта, включително ръководителят на партията Леонид Слуцки, предложиха да се внесат изменения в 23 закона, по-специално в законите „За прокуратурата“, „За статута на съдиите“, „За статута на сенатори и депутатите от Държавната дума", "За Федералната служба за сигурност".

В обяснителната бележка към проектозакона се казва, че сега „въвеждането на такава забрана е по-актуално от всякога“, пише The Moscow Times. „Агресията на колективния Запад и неговите сателити по отношение на Русия и проявената от тях русофобия като цяло продължават само да се засилват“, се казва в документа.

ОЩЕ: Русия отпечати половин трилион рубли за анексираните региони на Украйна 

Депутатите припомниха, че през 2020 г. бяха направени промени в Конституцията, които забраниха на чиновниците да имат чуждо гражданство и сметки в чужди държави. Чиновниците обаче все още имат възможност да притежават имоти в чужбина, отбелязват авторите на законопроекта.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес