Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Дания ограничават часовете за продажба на алкохол в някои райони

14 ноември 2021, 16:15 часа • 1777 прочитания

В неделя датското правителство обяви забрана за продажба на алкохол през нощта в някои райони и забрана за младите нарушители в рамките на борбата с антисоциалното поведение, два дни преди местните избори, предаде БГНЕС.

"Не можем да приемем, че младите хора създават несигурност в целия квартал", заяви Астрид Краг, министър на социалните въпроси в традиционно стабилната и мирна страна с население от 5,8 млн. души.

Социалдемократическото правителство възнамерява да предприеме "ранни и целенасочени мерки" срещу определени млади хора, които със своето поведение водят до обществени безредици, като им забрани да посещават търговски центрове или гари в предградията в определени часове, особено през нощта.

Според полицейско проучване, публикувано през март 2020 г., 85,6 % от датчаните се чувстват в безопасност, но само 70,9 % от живеещите във "високорискови" квартали.

Социалдемократите, които могат да загубят кметския пост в Копенхаген за първи път от 1938 г. насам, искат също така да забранят продажбата на алкохол в магазините между полунощ и пет сутринта в районите с "нощен живот". Баровете и нощните клубове също ще трябва да увеличат броя на охранителите.

Зоните за нощен живот - които се намират в големите градове, включително и в столицата - бяха определени съгласно нов закон, който влезе в сила през юли и по силата на който определени нарушители могат да получат забрана за две години да влизат във всички кръчми и улици с висока концентрация на барове.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес