Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Черно море край Одеса откриха бактерия подобна на холера: С какво е опасна?

16 юни 2023, 15:44 часа • 25719 прочитания

Във водата на Черно море край Одеса, като следствие от експлозията на язовир "Каховка", е открит вибрион (анаеробна бактерия), подобен на холера, който може да причини остри чревни инфекции. Това се съобщава на сайта на Общинския съвет на Одеса.

По информация на Одеския регионален център за контрол и профилактика на заболяванията на Министерството на здравеопазването на Украйна във водни проби, взети на 10 юни край морски кей №2 на пристанището в Одеса, е открит холероподобен вибрион NAG от групата на Heiberg 1. Отбелязва се, че изолираните NAG холероподобни вибриони не са причинители на холерата, но предизвикват остри чревни инфекции.

ОЩЕ: Първи случаи на холера в наводнената Херсонска област 

В пробите от морска вода, взети на 14 юни 2023 г. пък, е открит положителен резултат на астровирусна РНК, който може да причини гастроентерит (известен също като стомашен грип). Предава се чрез контакт със заразени хора или чрез замърсена храна или вода.

Източник: Getty Images

Според съобщението на Държавната екологична инспекция на Югозападния окръг на Украйна (Николаевска и Одеска област), в пробите от морска вода, взети на плажа "Ланжерон", има превишение на суспендираните вещества 5 пъти, а солеността е под нормата близо 3 пъти. 

Посещението на плажовете и къпането в морската вода в Одеса е забранено в момента именно заради силно замърсените води на Днепър, която там се влива в морето. ОЩЕ: Днепър е замърсена 28 хиляди пъти над нормата

Източник: Getty Images

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес