Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Брюксел се опитват да спасят баровете

15 октомври 2020, 11:17 часа • 4486 прочитания

Във връзка с нарастващия брой заразени с коронавирус и съответните противоепидемични мерки баровете на цялата територия на Брюксел отново са затворени.  Но белгийската пивоварна организация изисква конкретни доказателства, че тези заведения са „горещи точки“. Тя посочва, че в баровете са задължителни дезинфекция, маски и спазване на дистанция! Професор от Кралското общество по медицина смята, че проблемът е в бирата, предава агенция Фокус.

„Разбира се, много кръчми и ресторанти спазват всички правила. Но останалите не се съобразяват! Понякога виновни са клиентите. Алкохолът понякога е „велик освободител“; той притъпява здравия разум в хората. Информацията за проследяване на контакти показва, че до една трета от новите случаи са свързани със заведенията“, твърди професор Габриел Скали.

Предците на Шарл Леклеф варят бира от XIX век. По време на блокирането през март той намали производството с около 70 процента, но не уволни нито един от служителите си благодарение на държавната подкрепа.

„Най-важното за нас е да работим отговорно. Собствениците на барове, барманите също трябва да приемат отговорен подход към общата ни кауза. Ако посетителите действат небрежно – това трябва да им се казва! Това е единственият начин да останете отворени“, обяснява Шарл Леклеф.

Професор от медицинското общество вярва, че е необходима по-добра вентилация, за да се предотврати разпространението на COVID-19.

„В началото смятахме, че този вирус се разпространява главно чрез капчици. Това отчасти е така. Но се оказа, че малките суспендирани частици са важни. Този „аерозол“ носи вируса. Трябва да го мислим като цигарен дим. Всички знаят, че ако някой пуши в затворено пространство, дори с приличен размер, миризмата на тютюнев дим се усеща навсякъде - същото е и с вируса, така че вентилацията е изключително важна“, обяснява Габриел Скали.

След първата вълна на пандемията в Белгия режима на работа на баровете беше облекчен, но собствениците спазваха предпазни мерки. Сега се оказва, че те не са достатъчно, за да продължат да се обслужват желаещите да пийнат и да си поговорят.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес