Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Берлин бяха извършени арести на заподозрени ислямисти

14 декември 2017, 13:56 часа • 760 прочитания

Германската полиция извърши операция срещу предполагаеми ислямисти в Берлин и задържа няколко души, съобщи на сайта си "Берлинер цайтунг".

Градската прокуратура съобщи само, че подозира няколко лица в пътувания на територия, контролирана от терористичната организация "Ислямска държава", без да дава други подробности.

"Обиските продължават", съобщиха от германското обвинение в Twitter, предаде БГНЕС.

Според германски медии, обиските са проведени в няколко жилища в квартал "Нойкьолн", който е известен с големите диаспори на чужденци, конкретно мюсюлмани. Следователите смятат, че предполагаемите ислямисти преди няколко месеца са напуснали Германия и за заминали за Сирия през Турция, а преди известно време са се върнали обратно във Федералната република.

Предполага се, че заподозрените може да са били свързани с тунизиеца Анис Амри, който преди година извърши атентат на коледен базар в Берлин. На 19 декември, 2016 година, Амри прегази с откраднат камион посетители на базара на площад Брайтшайдплац. Загинаха 12 души.

По данни на германското вътрешното министерство в страната живеят над 700 ислямски радикали, от които произтича потенциална терористична заплаха.

По-рано вътрешният министър Томас де Мезиер каза, че миналата година са били предотвратени над 10 атентата. От началото на 2017 година в Германия е имало около 900 досъдебни производства по подозрение в терористична дейност.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес