Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Армения ще отнемат имуществото без решение на съда

11 май 2020, 19:37 часа • 1746 прочитания

Президентът на Армения Армен Саркисян подписа днес закон, предвиждащ възможността за конфискация на придобито по незаконен начин имущество без решение на съда, съобщиха от пресслужбата на държавния глава, предаде БГНЕС.

По-рано правосъдният министър Рустам Бадасян заяви, че законът предвижда в рамките на прокуратурата да функционира орган и да бъдат утвърдени нови правила за гражданско производство, които ще позволят да се разследват активи и да се отнемат в полза на държавата необосновано, от гледна точка на закона, богатство.

Имущество, придобито по незаконен начин, подлежи на конфискация, ако гражданският съд прецени след представянето на доказателствата, че пазарнаста стойност на това имущество надхвърля 102,8 хиляди долара.

От президентската администрация заявяват, че правителството е обосновало приемането на закона с необходимостта от повишаване на ефективността на борбата с престъпността.

По време на обсъждането на законопроекта много обществени организации, чуждестранни инвеститори, представители на правния и деловия свят и правозащитници са изразили безпокойство дали законът не противоречи на конституцията. Изразени са опасения от възможни корупционни рискове при прилагането на закона, както и от вероятното негативно отражение, което ще има върху икономиката, инвестиционния климат и финансовата стабилност.

От администрацията уверяват, че законът ще се прилага при строго спазване с декларираните цели и изключително за борба срещу престъпления, които са с висока обществена опасност. Подчертават, че законът засяга основни човешки права и намеса в тях, затова при прилагането му ще бъдат осигурени съответните правни гаранции за неприкосновеност на частния и семеен живот на гражданите и защитата на личните данни. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес