Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Албания: Опозицията блокира трибуната в парламента и запали огън пред сградата

30 септември 2024, 20:40 часа • 939 прочитания

Депутатите от основната опозиционна Демократическа партия (ДП) на Албания бойкотираха днешното пленарно заседание, като блокираха трибуната в знак на протест. Това съобщи „Евронюз Албания“, цитирана от БТА.

Те хвърлиха и твърди предмети по председателката на парламента Елиса Спиропали.

Депутатите от опозицията също така излязоха навън, като изнесоха столове и ги запалиха пред сградата на парламента.

След запалването на столовете, опозиционните депутати се върнаха в залата и отново блокираха трибуната, съобщи информационният портал „Шчиптаря“. След това пленарното заседание бе закрито.

Още: Ангел Ангелов: Началото на преговорите с Албания е голям удар за управляващите в Скопие

Тези действия идват след предупреждения на опозиционни депутати, че след ареста на депутата от ДП Ервин Салиани вече няма да има „институционални отношения“ между управляващи и представители на опозицията в парламента, отбелязва Евронюз Албания.

Албанският Апелативен съд потвърди присъда от една година затвор за Салиани за „фалшиви показания“ заради скандал с подслушвания, свързан с обвинения към брата на бивш вътрешен министър в наркотрафик.

Председателят на парламента съобщи на днешното пленарно заседание, че мандатът на Салиани е прекъснат, с което се отваря място за нов народен представител, пише „Шчиптаря“.

Още: Остри реакции: Преброяването в Албания показа три пъти повече българи от македонци

В изявление за медиите депутатът от Демократическата партия на Албания Газменд Барди заяви, че всичко това се прави заради арестите на лидера на ДП Сали Бериша и на депутата Ервин Салиани.

Пред медиите Флямур Нока, друг депутат от ДП, заяви, че това, което е било видяно днес, ще се случва на всяко заседание.

Нока беше отстранен от пленарното заседание заради хвърлянето на твърди предмети по председателя на парламента, отбелязва „Шчиптаря“.

Депутатът от управляващата Социалистическа партия Ерион Браче на свой ред заяви, че трябва да бъдат взети мерки, тъй като животът на председателя на албансикя парламент е бил застрашен.

Още: В РСМ бесни: При преброяването в Албания имало повече българи, отколкото македонци

Той заяви, че насилието в залата на албанския парламент е неприемливо и трябва да получи заслужено осъждане.

Преди управляващата партия и опозицията в Албания да се договорят през март за слагане на край на парламентарната криза, представители на ДП бойкотираха заседанията на парламента чрез палене на димки, факли и огън в залата, както и чрез блокиране на трибуната със столове.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес