Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнкер видя бъдеще без Шенген

19 януари 2016, 13:04 часа • 3896 прочитания

Изчезването на Шенгенската зона носи рискове за съществуването на Европейския съюз, смята председателят на Еврокомисията (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Това съобщава РИА Новости, като цитира изказването му на пленарната сесия на европейския парламент в Страсбург.

"Отначало страните от Евросъюза въвеждат контрол на границите, а след това могат да си зададат въпроса, защо ни е нужна единна валута, ако няма свобода на придвижване - това поставя Шенген на границата на оцеляването", заявил председателят на Европейската комисия.

В момента Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Франция, Малта и Австрия са въвели граничен контрол с цел пресичане на нелегалната миграция. Виена обяви връщането на тази практика в събота, на 16 януари. Федералният канцлер на Австрия Вернер Файман обясни необходимостта от вземане на такива мерки с провал на работата на Евросъюза по осигуряване на безопасността на външните граници. "В такъв случай всяка страна трябва да контролира своите граници", заяви той.

През есента на миналата година, поради наплив на бежанци, временно бяха спрени влаковете между Германия и Австрия. В Унгария също блокираха международното движение на влакове.

През 2015 г. в Евросъюза се разрази криза поради наплива на бежанци. Най-много мигранти пристигат от Сирия, където от 2011 година има гражданска война. Оттогава повече от 507 000 сирийци са се обърнали с молба за предоставяне на убежище в европейските страни. По данни на ООН през 2016 г. миграционната вълна в ЕС може да се увеличи двойно, а по данни на ЕС – тройно.

Според Шенгенската конвенция за отворени граници страните участнички в споразумението имат право на временно възстановяване на паспортния контрол на вътрешните граници, ако това е необходимо за поддържане на безопасността и обществения ред.

Шенгенското споразумение аз опростяване на паспортно-визовия контрол е подписано на 14 юни 1985 година и първоначално се отнасяше за пет страни – Белгия, Нидерландия, Люксембург, Франция и Германия. Сега в зоната на действие на Шенгенското споразумение влизат 26 европейски страни.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес