Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнкер уверява, че няма да има съпротива в ЕС, ако Великобритания удължи Brexit

19 февруари 2019, 07:50 часа • 2857 прочитания

Никой в Европа няма да се противопостави на британското искане за удължаване на преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз след крайния срок от 29 март. Това заяви в интервю за Stuttgarter Zeitung председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде БГНЕС.

"Всяко решение за удължаване на датата за Брекзит е на Великобритания. Ако имаше такова искане, никой в Европа нямаше да му се противопостави. Ако питате колко дълго излизането от ЕС може да бъде отложено, нямам времева рамка", гласят думите на Юнкер пред германския вестник.

Юнкер също посочи, че по-голямо удължаване на периода за Brexit може да бъде проблематично, но той не изключва и този вариант.

"С Brexit минаха вече толкова много крайни срокове. Но ми е трудно да си представя британските избиратели отново да гласуват на европейски избори. Това според мен би било ирония на историята. И все пак не мога да го изключа", каза още Юнкер, визирайки положението, при което съгласно правилата в ЕС, щом нов Европейски парламент започне работа, в него евродепутати трябва да има всяка страна-членка на ЕС към дадения момент.

"Когато става въпрос за Brexit, това е като да си пред съда или в бурно море - ние сме в Божиите ръце. И никога не можем да сме сигурни кога Бог ще вземе нещата в свои ръце", допълни председателят на Европейската комисия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес