Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнкер се извини, че нарече ЕП „абсурден“

05 юли 2017, 17:14 часа • 1042 прочитания

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се извини за това, че в обръщение пред Европарламента в Страстбург нарече институцията „абсурдна“

„Той съжалява, че е нарекъл Европейския парламент „абсурден“, заяви представител на Юнкер, цитиран от германската информационна агенция ДПА.

Във вторник Юнкер, по време на изслушване на малтийския премиер Жозеф Мускат, чиято държава приключи председателството си на Съвета на ЕС миналия месец, разкритикува остро ЕП, тъй като едва няколко депутати са били на пленарното заседание.„Европейският парламент е абсурден, напълно абсурден“, каза Юнкер пред залата, която е предвидена на 751 евродепутати. „Поздравявам тези, които са си направили усилието да дойдат, но фактът, че само 30 депутати са тук за този дебат очевидно показва, че парламентът не е сериозен“, допълни още той.

Според председателя на ЕК с неявяването си евродепутатите са показали пренебрежително отношение към Малта. По думите му, ако на мястото на Мускат са били германският канцлер Ангела Меркел или френският президент Франсоа Макрон, то залата е щяла да бъде пълна.

Коментарите на Юнкер обаче предизвикаха незабавна реакция от председателя на ЕП Антонио Таяни, който от трибуната заяви, че „може да критикувате парламента, но не Комисията контролира парламента“. „Парламентът е този, който контролира Комисията“, допълни той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес