Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнкер: Притеснен съм за италианската икономика

02 април 2019, 14:40 часа • 924 прочитания

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова във вторник италианското правителство за "допълнителни усилия", за да се запази в растеж все по-забавящата се икономика. Това каза Юнкер след разговори с премиера Джузепе Конте, предаде БГНЕС.

"Аз съм малко притеснен да видя италианската икономика да продължава да върви назад. Бих искал италианските власти да положат допълнителни усилия, за да запазят икономическия растеж", каза Юнкер пред журналисти заедно с Конте.

Бюджетът, съгласуван в края на миналата година между Рим и Брюксел, предвиждаше един процент растеж за 2019 г., но "днес знаем, че тази цифра трябва да бъде преразгледана", каза Юнкер.

Министърът на икономиката Джовани Триа предупреди в неделя, че тази година Италия върви към нулев икономически растеж, същевременно страната отхвърля възможните промени в бюджета на правителството, предвиждащ големи разходи.

Италианската централна банка и Международният валутен фонд оценяват, че третата по големина икономика в еврозоната ще нарасне с 0,6% през тази година, докато Европейската комисия е по-песимистична, като растежът според Брюксел е едва 0,2%.

Публичният дълг на Италия сега възлиза на 2,3 трилиона евро , или 131 процента от брутния вътрешен продукт на Италия - над 60-процентния таван на ЕС.

„Като се има предвид голямото равнище на дълга на Италия, всички политики, които се въртят около идеята за рестартиране на икономиката, ще имат ограничен ефект“, каза Юнкер. „Но ние оставаме в контакт, за да видим как ще продължим напред."

През четвъртото тримесечие на 2018 г. италианската икономика се сви поради забавянето на износа, влизайки в техническа рецесия и увеличавайки бюджетните проблеми на правителството.

Конте във вторник повтори, че бюджетът на Италия "няма да се промени".

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес