Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнкер: Не може да има предоговаряне, а само разяснения по Brexit

11 януари 2019, 14:21 часа • 1238 прочитания

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "трябва да се положат всички усилия", за да се намери път през затрудненията около Brexit преди ключовото гласуване следващата седмица от британските законодатели.

Премиерът Тереза Мей е изправена пред поражение, когато депутатите гласуват във вторник по проекта за споразумение за развод, което предизвика ожесточена съпротива от страна на поддръжниците на ЕС и на ентусиастите от Brexit.

Брюксел и Лондон са в "постоянен" контакт, за да видят какви гаранции може да даде ЕС, за да убеди британските депутати да подкрепят споразумението“, каза Юнкер, но повтори многократно предупреждението, че споразумението, сключено през ноември, не е за предоговаряне.

"Ние сме в постоянен контакт - комисията и аз самият - с „Даунинг стрийт“10 и ще видим във вторник до какви заключения ще стигне британският парламент по текстовете, които бяха предложени", заяви Юнкер на пресконференция в Букурещ при стартирането на румънското ротационно председателство на ЕС.

“Отсъствието на сделка би било катастрофа както за нашите британски приятели, така и за континенталните европейци, така че трябва да се положат всички усилия сега, за да се сведе този важен въпрос до добър край."

Мей, която е под нарастващ натиск да изключи Brexit "без сделка", в който Великобритания се изтегля от ЕС без споразумение, в четвъртък повтори предупреждението си, че единственият начин да се гарантира плавното и подредено оттегляне е постигнатата от нея сделка с Брюксел.

Консервативните депутати, подкрепящи Brexit, се противопоставят на сделката, като твърдят, че страната остава твърде тясно свързана с Европа.

Запитан за съобщения за писмо до Лондон, в което се предлагат уверения за спорния вариант за ирландско споразумение , което е раздвижило депутатите, привърженици на Brexit, , Юнкер каза, че няма да влезе в "спекулации и предположения за игри".

"Казахме - и Европейският съвет, и Комисията в пълна хармония - че не може да има предоговаряне, но може да има разяснения," каза Юнкер.

"Ние сме в процес на разглеждане с „Даунинг стрийт“ какви биха могли да бъдат тези разяснения, но това не трябва да се бърка с предоговарянето, особено когато става въпрос за ирландската сделка.“

Мей иска допълнителни уверения от Брюксел за временния характер на защитния механизъм, който би могъл да покаже, че Северна Ирландия продължава да спазва определени търговски правила на ЕС след Brexit, за да се избегнат граничните проверки с Ирландия.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес