Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнкер: ЕС и САЩ ще продължат преговорите за ТПТИ

04 септември 2016, 11:15 часа • 1075 прочитания

В изказване на срещата на върха на Г-20 в китайския град Ханчжоу председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че преговорите между САЩ и Евросъюза за сключване на споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще продължат.

Брюксел ще продължи да преговаря със САЩ за ТПТИ в съответствие с получения мандат от съвета на министрите на ЕС, заяви Юнкер, цитиран от БГНЕС.

Това споразумение ще има положителен ефект за икономиката и заетостта, каза той, макар френското и германското правителство вече да оспориха това.

В края на август Франция обяви, че не е готова да сключи споразумение за ТПТИ преди края на годината, каквото е желанието на американския президент Барак Обама, надяващ се по този начин да приключи мандата си в Белия дом.

Жан-Клод Юнкер защити решението на Евросъюза Apple да възстанови на Ирландия 13 милиарда евро за използвани от компанията неправомерни данъчни облекчения, дадени от Дъблин. Това решение се основава на фактите, то не е насочено срещу САЩ, подчерта председателят на Европейската комисия.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес