Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнкер: Ципрас изопачава предложенията на кредиторите

07 юни 2015, 14:37 часа • 9573 прочитания

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обвини гръцкия премиер Алексис Ципрас, че изопачава предложенията на международните кредитори за решаване на гръцката дългова криза, съобщи АФП. Юнкер се обърна с призив към гръцкото правителство да представи бързо нови предложения, предаде БНР.

В петък Ципрас определи последните предложения на кредиторите за орязване на пенсиите в Гърция като „абсурдни“. На пресконференция преди началото на срещата на Г-7 в Германия, Юнкер изрази раздразнение от изявлението на гръцкия премиер и коментира, "че за да останем приятели, всеки трябва да спазва поне минимални правила". 

Председателят на ЕК заяви, че очаква предстоящия нов кръг от преговорите с Ципрас следващата сряда в Брюксел. Той потвърди, че изходът на Гърция от еврозоната не е вариант, но подчерта, че не би го предотвратил на всяка цена. На въпрос какъв е крайният срок за постигане на споразумение с Атина, Юнкер заяви, че със сигурност ще бъде определена конкретна дата.

Постигането на споразумение между Гърция и ЕС, МВФ е по-близо от всякога, каза премиерът Алексис Ципрас в петък, но трябва да включва облекчаване на дълга, за да е окончателно решение на фискалната криза в страната,

 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес