Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнкер: Ако някой е пресякъл Средиземно море в гумена лодка, ограда няма да го спре

22 септември 2015, 19:20 часа • 4454 прочитания

Призовавам всички държави членки да си дадат сметка за ситуацията и да проявят солидарност. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на семинара "Бюджетът на ЕС – фокусиран върху постигането на резултати" в Брюксел, предаде "Фокус".

„Както казах наскоро в изявлението си за състоянието на ЕС, ние с политически средства се обръщаме към големите предизвикателства на днешния ден. Да бъдеш политик означава да бъдеш лидер, да вземаш решения. Политиката в условията на демокрация е свързана с отговорността. Ние сме отговорни пред парламента, пред Съвета на държавите членки, пред народите на ЕС, които очакват работни места, растеж и решение на бежанската криза. Това утвърждава водещата роля на бюджета в сърцевината на нашата дейност”, заяви Юнкер.

Той похвали заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева за това, че се грижи всички служби да спазват едни и същи финансови правила и непрекъснато набляга на това какво може да се направи с бюджета.

"Трябва да се възползваме от него за решение на бежанската криза. Нямаме достатъчно Европа в европейския бюджет. Бежанците спят под дъжда. Историята ще ни търси сметка, ако не успеем да намерим хуманно и цивилизовано решение на бежанската криза. Да затвориш границата си не е решение. Ако някой е оцелял от бомбите и войната, ако е пресякъл Средиземно море в гумена лодка, една ограда няма да го спре”, подчерта Жан Клод Юнкер. Той призова всички държави членки да си дадат сметка за ситуацията и да проявят солидарност. „Да проявят солидарност за онези, които са избягали от домовете си, за да търсят подкрепа”, добави Юнкер.

„Държавите членки най-сетне приеха да преместят 40 хил. души. По настоящем в съседство заседава Съветът на министрите, за да обсъди предложението ни за още 120 хил. души. Съветът обсъжда и други наши задължения. Ще се нуждаем от повече финансово обезпечаване за Фронтекс и др.”, посочи председателят На ЕК. Той каза още, че ЕС тепърва ще влага инвестиционни средства в онези части, подложени на значителен натиск.

„Ако от гражданите на Ливан 25 % са бежанци, 600 хил. са в Йордания, говорим за 20 хил. Смешно е да се пазарим, имайки предвид колко мащабен е проблемът, допълни Юнкер.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес