Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгарският премиер: Мрежата на Сорос е виновна за мигрантската вълна

11 февруари 2017, 12:00 часа • 3439 прочитания

Групите, които се финансират от американския милиардер Джордж Сорос, тайно се опитват да влияят върху политиката в Унгария.

Това каза унгарският премиер Виктор Орбан. Според него "организацииите на Сорос, който е от унгарски произход, са отговорни за вълната от стотици хиляди мигранти към Европа". "И това става срещу волята на унгарското правителство и гражданите", подчерта Орбан.

Унгарският министър-председател призова за пълна прозрачност в работата на организациите, които са финансирани от Джордж Сорос. Виктор Орбан не посочи поимено нито една организация, но официални представители на властите в Будапеща многократно са споменавали имената на Хелзинския комитет, Прозрачност без граници и Обедението за граждански свободи като организации финансирани от Джордж Сорос.

Припомняме, че думите на унгарския премиер идват непосредствено след като през януари бе разпространена информацията, че американският милиардер Джордж Сорос ще си партнира съвместно с MasterCard, за да помагат на мигрантите, изпитващи затруднения, да подобрят социалното и икономическото си положение, съобщи Reuters.

Идеята за дружество "Хюманити венчърс" произлиза от обещание на Сорос да отдели до 500 милиона долара за инвестиции за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени мигрантите и бежанците. MasterCard и милиардерът посочиха в съвместна пресконференция, че въпреки милиардите долари хуманитарни помощи и средства за развитие, милиони хора продължават да мизерстват по целия свят. Частният сектор, обаче, може да помогне според тях за подобряване на ситуацията.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес