Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгарската опозиция не пребори статуквото на изборите в неделя

12 октомври 2020, 07:25 часа • 2186 прочитания

Унгарската опозиция не успя да сложи край на парламентарното супер мнозинство, на което се радва партията на премиера Виктор Орбан, след като загуби изборите в източната част на страната.

Успехът при гласуването в Боршод щеше да сложи край на мнозинството от две трети на управляващата партия „Фидес” в парламента и щеше да бъде основен тласък за опозицията преди общите избори, насрочени за 2022 г.

Но кандидатът на „Фидес” спечели 51% от бюлетините срещу 46% за опозиционния претендент Ласло Биро, според първоначалните данни, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Унгарските опозиционни партии се обединиха в опит да прекъснат 10-годишното господство във властта на Орбан, представяйки общи кандидати на изборите.

Опозицията се оплаква от пристрастия в строго контролираните медии и от контрола на управляващата партия върху държавните ресурси.

Европейският съюз критикува Унгария в първия си доклад за демократичните стандарти в целия блок на 30 септември, вдигайки тревога за независимостта на съдебната власт и неефективната борба с корупцията.

След изборите в неделя „Фидес” запазва 133 от 199 места в унгарския парламент.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес