Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария увеличава срока, в който университетът на Сорос да изпълни новите изисквания

13 октомври 2017, 18:47 часа • 1907 прочитания

Унгарските власти съобщиха, че планират да увеличат срока, в рамките на който престижният Централноевропейски университет (ЦЕУ), основан от Джордж Сорос, да изпълни новите изисквания за дейността си.

Според властите ръководството ще има още една година, за да отговори на новия закон, приет през април, в рамките на който всички чуждестранни висши учебни заведения трябва да извършват дейността си на база на споразумение между Унгария и страната домакин, както и да имат филиал в съответната държава.

ЦЕУ, който се намира в Будапеща, е учреден в щата Ню Йорк и само щатската власт може да сключва договори с Унгария, което е в разрез с изискванията на закона. Университетът също така няма представителство в САЩ.

Правителството отрече обвиненията, че с новия закон цели да нанесе удар по университета, който е основан през 1991 г. от Сорос и в момента има студенти от 117 държави. Според властите новите мерки целят да бъдат премахнати преимуществата, които чуждестранните учебни заведения имат, предаде БГНЕС.

„Крайният срок за изпълнение на закона ще бъде удължен от сегашния – януари 2018 г., до януари 2019 г.“, ако предложението, изпратено до парламента, бъде прието, каза унгарският правосъден министър Ласло Трошанти.

Изменението на вече съществуващия закон за висшето образование предизвика масови улични протести в Будапеща и критики от международната академична и политическа общност.

„Независимо от увеличаващите се атаки от чужбина, които нямат съществени правни аргументи зад себе си, правителството продължава да настоява, че унгарският закон важи за всички, дори и за ЦЕУ“, допълни Трошанти.

На учебното заведение от дълго време се гледа като на враждебен и независим бастион на либерализма срещу дясното правителство на премиера Виктор Орбан.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес