Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария ще блокира и 10-ия пакет санкции срещу Русия, Украйна е поискала отстъпка за Беларус?

12 януари 2023, 16:24 часа • 6238 прочитания

В Брюксел ускориха работата по десетия пакет от санкции на ЕС срещу Русия - държавите членки искат да приемат нови наказателни мерки преди срещата на върха Украйна-ЕС в Киев, насрочена за началото на февруари. Това пишат полската информационна агенция ПАП и "Европейска правда".

Деветият пакет от санкции на ЕС заради руската агресия в Украйна беше приет през декември. Някои държави се съгласиха да направят отстъпки и да се откажат от определени искания, за да се постигне консенсус.

Във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен намекна по въпроса с десетия пакет: "Ще оказваме натиск върху Кремъл със санкции толкова дълго, колкото е необходимо. Ще разширим обхвата на санкциите, така че да обхванат и тези, които подкрепят войната на Русия, като Беларус и Иран", каза тя, без да уточнява повече детайли.

Информацията от източниците на PAP показва, че тази реторика е била последвана от конкретика. Работата по десетия пакет беше потвърдена от постоянния представител на Полша в ЕС Анджей Садош. "Работата наистина се е ускорила. Полша е в групата на държавите със сходно мислене и сега предлага допълнителни санкции. Засилването на съществуващите ограничения също е текущ процес", каза той.

Според дипломата - причината за ускоряването е предстоящата среща на върха Украйна-ЕС, а катализаторът е наближаването на годишнината от войната. Инвазията на Путин започна на 24 февруари 2022 г.

Дипломатите на ЕС не желаят да говорят за подробностите на новия пакет, защото, както подчертават те, е важно да не се загуби ефектът на изненадата.

"Отново се прави опит да се разширят санкциите върху износа на руски диаманти. Цената на износа на диаманти за руския бюджет се оценява на 4,5 млрд. евро. Това е значителна сума", заявява един от източниците на ПАП.

Новите санкции ще се прилагат и за продукти, които потенциално биха могли да се използват от руската армия. Планира се също така списъците със санкции да бъдат разширени, за да включат повече лица, отговорни за руската агресия срещу Украйна и военните престъпления.

Киев очаква ЕС да включи в списъците и руската държавна компания за ядрена енергетика "Росатом", заяви в понеделник министър-председателят на Украйна Денис Шмигал. Той проведе разговори в Киев с Франс Тимерманс, заместник-председателя на ЕК, припомня "Ройтерс".

На Беларус също ще бъдат наложени нови санкции заради това, че продължава да подкрепя военните действия на Русия срещу Украйна. В този случай, според един от дипломатите, става въпрос за "синхронизиране на беларуските санкции с руските, особено секторните, в онези области, в които Минск си сътрудничи с Москва във военно отношение".

Интересна информация публикува в профила си в Twitter журналистът от радио „Свободна Европа“ Рикард Йозвяк, който отразява събитията в Брюксел. На 12 януари той написа, че една от причините за изключването на Беларус от последните санкционни пакети на ЕС е молба на Украйна, която гласи Минск да не е част от черните списъци.

По-късно Украйна официално отрече твърденията.

Приемането на санкции в ЕС винаги изисква единодушие. В този контекст някои дипломати се опасяват, че Унгария може да забави приемането на нови ограничения, както е правила и досега.

Унгарците вече заявиха, че няма да се съгласят с някои имена в списъците със санкции. Може да се очаква, че в отношенията с Будапеща ще има още по-голямо напрежение, казва представител на ЕС.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба поиска през 2023 г. Западът да въведе санкции срещу руския патриарх Кирил и също така да се стигне до свалянето на руския отбранителен комплекс. Припомняме, че именно Унгария издейства освобождаване на главата на руската църква от наказателните мерки.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес