Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария и Словения облекчават ограниченията по Коледа

21 декември 2020, 20:04 часа • 1373 прочитания

Унгарското и словенското правителства обявиха в понеделник, че ще облекчат свързаните с коронавируса ограничения, за да позволят на семействата да се събират за Коледа, предаде АФП.

Говорител на унгарското правителство каза на пресконференция, че действащият в момента комендантски час ще бъде спрян от вечерта на 24 декември до следващата сутрин и че деца под 14 години няма да бъдат включени в ограничението за 10 човека за събиране. Въпреки това шефката в здравеопазването Сесилия Мюлер предупреди, че "епидемията все още е заплаха", добавяйки, че "временното вдигане на комендантския час е опция, която трябва да се използва само внимателно".

"Важно е тази възможност да не прави никого небрежен или да застрашава страдащите от сериозни заболявания", каза тя, подчертавайки, че трябва да се обърне особено внимание на по-възрастните членове на семейството. Правителството в съседна Словения също обяви, че ограниченията за събиране ще бъдат преустановени от обяд на 24 декември до 20 часа на 25 декември. Шестима възрастни от две домакинства ще могат да се срещнат в рамките на този период от време и забраната за пътуване в страната в сила от ноември също ще бъде временно отменена.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес