Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгарците не подкрепят увеличаването на чуждестранните войски на НАТО в страната

27 януари 2022, 16:49 часа • 4616 прочитания

Новината за евентуално увеличаване на войските на НАТО в страните от Източна и Централна Европа предизвика негативни реакции от страна на унгарските интернет потребители.

Днес американският телевизионен канал "Скай нюз" съобщи, че страните членки на НАТО обмислят създаването на нови бойни части от 1000 души в Румъния, България, Унгария и Словакия. Отбелязва се, че новите единици ще бъдат подобни на тези, които съществуват в балтийските държави и Полша.

"Екипите на НАТО и САЩ няма какво да търсят в Унгария или Русия! Вървете си вкъщи!", пише потребителят Dejo Ach в коментарите към статията в pestisracok.hu, където е публикувана новината за плановете на алианса.

Някои унгарци свързват засиленото присъствие на НАТО в страната с предстоящите парламентарни избори в началото на април, особено след като лидерът на опозиционната коалиция Петер Марки-Зай заяви, че членството на Унгария в Европейския съюз и НАТО е гаранция за свободата, сигурността и просперитета на страната.

"Това е хитър капан. Не руснаците са тези, които заплашват Унгария. Много повече са войските на НАТО, които могат да се намесят във всеки един момент на изборите през април на страната на опозицията", казва читателят Бела Бабуч.

Важен момент в украинско-унгарските отношения е въпросът за правата на унгарското малцинство в Закарпатието. Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви по-рано, че тормозът над унгарците от Закарпатието сериозно ограничава възможността за каквато и да е помощ от Будапеща за Киев в настоящата ситуация около Украйна. Унгарските потребители поставиха също под въпрос целесъобразността на подкрепата за Украйна.

"Имаме ли нещо общо с цяла Украйна, трябва ли да сме солидарни с тези, които потискат унгарците там?", пише в коментарите потребителят Шандор Тигласи.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес