Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ултиматумът на Тихановская: Останаха пет дни

20 октомври 2020, 15:24 часа • 2291 прочитания

Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская постави „народен ултиматум” на служителите на силовите структури в страната.

По-рано тя настоя от президента Александър Лукашенко да обяви оставката си, да спре насилието по улиците и да освободи политическите затворници.

В случай, че исканията не бъдат изпълнени, тя заплаши с масови протести, национални стачки в предприятията, блокиране на пътищата и срив на продажбите в държавните магазини. Срокът на ултиматума изтича на 25 октомври.

„Вие сте свикнали да изпълнявате заповеди. Но трябва да разберете, че скоро заповедите ще идват от нова демократична власт. Това е неизбежно. Останаха пет дни”, пише Тихановска в обръщението.

След изборите за президент в Беларус на 9 август, на които действащият държавен глава беше преизбран с 80,1 %, в страната започнаха масови протести, които доведоха да сблъсъци със силите на реда, използване на гумени куршуми и арести.

По официални данни, през първите дни на протестите са задържани над 6 700 души, а в резултат на безредиците стотици хора са били ранени, включително и служители на реда. , РИА Новости

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес