Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна засипа Русия с дронове - 110 свалени, незнайно колко са преминали (ВИДЕО)

20 октомври 2024, 08:29 часа • 4925 прочитания

Безсънна нощ преживя Русия, след пореден впечатляващ епизод във войната на дронове - основен елемент от войната в Украйна.

По данни на руското военно министерство, тази нощ над Руската федерация са свалени 110 дрона. Най-много са свалени над Курска област - 43, още 27 са свалени над Липецка област, 18 - над Орловска област, 8 над Нижни Новгород, 7 над Белгородска област, 6 над Брянска област. Има свален дрон и над Московска област, след като вчера имаше атака и в района на Санкт Петербург.

Сега за Москва, кметът Сергей Собянин обясни, че бил свален дрон, летящ в Раменски окръг. Нямало щети и пострадали.

Стратегическа цел

Специално в областта на Нижни Новгород, атаката с дронове е срещу завода "Я. М. Свредлов", където се произвеждат експлозиви, уточнява руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA. Заводът се намира в района на град Дзержинск и е един от най-големите руски производители на промишлени взривни вещества, трансферни заряди за минната промишленост, перфорационни заряди за нефтената и газовата промишленост, сеизмични и геофизични работи: Украинска атака с дронове: Цел изглежда е важен руски военен завод (ВИДЕО)

Предприятието е част от списъка със санкции на Украйна "за подкрепа на действия, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна". На 23 юни 2023 г. заводът беше включен в санкционния списък на страните от ЕС, той е и под санкции от САЩ, Великобритания, Япония и Швейцария.

Още: Атака с дронове и удар срещу един от най-големите руски заводи за микроелектроника (ВИДЕО)

Местният губернатор Глеб Никитин потвърди, че има ранени пожарникари след атаката - четирима души и че това е станало заради атака в индустриалната зона на Дзержинск. "По предварителни данни четирима служители на пожарната, намираща се на територията на промишлено предприятие, са получили леки охлузни наранявания - оказана им е необходимата медицинска помощ и всички са изпратени по домовете си. Спешна помощ работи на мястото на падането на отломките".

Орловска област и Липецка област

Не по-малко плашещи видеокадри наводниха социалните мрежи и след атаката в Орловска област. Тя е в района на град Орел - губернаторът на областта Андрей Кличков с две съобщения в Телеграм съобщи за общо 11 свалени дрона:

Видеокадри и от атака в района на град Липецк също се появиха в социалните мрежи. Губернаторът Игор Артамонов на няколко пъти публикува в канала си в Телеграм предупреждения да не се снима и качват видеа и снимки онлайн и изрично добави, че имало "провокации" по тази тема - публикувани кадри, въпроси какви са последиците от атаката и т.н. Артамонов обобщава, че всички възникнали пожари "след падането на дронове на земята" са вече потушени, нямало пострадали, имало паднали отломки в микрорайон "Сирски рудник" на град Липецк:

Все още не е ясно какви точно са били целите в тези две области, но за Дзержинск се съобщава, че отново е атакувано предприятие, правещо взривни вещества.

Същевременно, по данни на украинските ВВС тази нощ Русия е изстреляла 49 дрона клас "Шахед" и 2 балистични ракети "Искандер-М". С ПВО са свалени 31, още 13 са "приземени" с електронно заглушаване, а други 2 са се отклонили към Беларус. В нощта на 18-ти срещу 19-ти Русия изстреля 98 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна. Украинските ВВС обявиха, че са свалили с ПВО 42 дрона, още 46 са свалени с електронно заглушаване, свалени са и 4 от 6 руски крилати ракети Х-59/69.

Още: Путин пак нарече "мир" пълната капитулация на Украйна пред него (ОБЗОР - ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес