Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна задържа руски шпионин, подготвял екологична катастрофа

18 януари 2024, 12:19 часа • 4378 прочитания

Украинските служби за сигурност са задържали студент, събирал и предавал информация на Москва за обекти, в които се съхраняват токсични вещества, които да бъдат атакувани от руските сили.

Според съобщението руското разузнаване е вербувало студент от един от одеските университети през есента на 2023 г. Той е имал задача да извърши разузнаване на местоположението на военните обекти, движението и разполагането на военнослужещи и техника на Въоръжените сили на Украйна в Одеска област срещу заплащане.

Основната му задача обаче е била да предава координати на места, където се съхраняват токсични вещества, включително складове и съоръжения за съхранение на пестициди, съобщиха от Службата за сигурност на Украйна. Целта на Русия е била да "предизвика екологична катастрофа" в южния черноморски регион.

Още: Украинското разузнаване: Вече можем да ударим Санкт Петербург

За да събира данни, студентът е започнал работа като таксиметров шофьор и под прикритието на превоз на пътници е записвал местонахождението на обектите. Той е задържан при изпълнение на задача и го заплашва доживотен затвор по обвинение в държавна измяна.

Още: Русия погна лидер на узбекската диаспора: Зрее ли бунт на всички неетнически руснаци?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес