Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна: Взривовете в Крим не нарушават условията на зърнената сделка

26 април 2023, 17:45 часа • 7607 прочитания

Последните взривове в руски военни обекти в окупирания Крим не нарушават условията на сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Това заяви говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов пред местната медия Suspilne.

Юсов нарече руските твърдения за украински атаки срещу гражданска инфраструктура и заплахи за замразяване на споразумението за зърното "измамна манипулация".

"Последните събития в Крим засягат само военни съоръжения и по никакъв начин не са свързани със споразумението за зърното, което се отнася до украинските пристанища и гражданските пристанища, когато става въпрос за контролираната от Украйна територия", заяви представителят на разузнаването на 25 април. И посочи, че Украйна спазва международните си задължения, включително изпълнява всички ангажименти, свързани със зърнения коридор.

На 25 април руското министерство на отбраната обвини Украйна, че е нарушила споразумението за зърното, като е атакувала руския флот в окупирания Севастопол с дронове и ги е разположила в района на хуманитарния коридор. Министерството заяви, че това нападение може да застраши удължаването на споразумението за зърното след 18 май.

ОЩЕ: Свиквайте: Нова атака срещу Севастопол. Руските слабости преди контраофанзивата (ВИДЕО)

Сключената с посредничеството на ООН и Турция сделка, подписана за първи път през юли 2022 г., е от първостепенно значение за спиране на рязкото покачване на световните цени на храните. Износът на зърно от Украйна беше блокиран от Русия през първите месеци на пълномащабната инвазия преди сключването на споразумението.

Русия обаче многократно заплашваше да излезе от сделката, ако не бъдат изпълнени определени условия, и блокираше товарните кораби с украинско зърно в Черно море.

Откакто бе договорена сделката за черноморското зърно миналото лято, Украйна е изнесла 28,7 млн. тона зърно през някои от черноморските си пристанища, от които 6,7 млн. тона са отишли в Китай.

На 18 март министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков обяви удължаването на зърнената сделка, което позволява на Украйна да изнася милиони тонове селскостопански продукти през Черно море за още 120 дни. Новината дойде, след като руски официални лица многократно заплашваха да се откажат от сделката, заявявайки, че ще я подновят само ако бъдат изпълнени определени условия и че са "готови" да я удължат само за 60 дни.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изпрати писмо до руския диктатор Владимир Путин с предложение за удължаване на споразумението. Външният министър на Русия Сергей Лавров обаче заяви, че напредък няма.

ОЩЕ: Лавров: Няма движение по руската част от зърнената сделка

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес