Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна възложи на Rheinmetall договор за 25 танка Leopard 1, Германия пък прати още 10 (ВИДЕО)

14 ноември 2023, 12:35 часа • 3883 прочитания

Украинското правителство възложи на германския отбранителен концерн Rheinmetall договор за системи Leopard 1, включващи 25 основни бойни танка Leopard 1A5, пет бронирани машини Bergepanzer 2 и два танка за обучение на водачи.

Поръчката, финансирана от Германия, е на стойност милиони евро - в горния двуцифрен диапазон, съобщават от компанията. Тя включва също обучение, логистика, резервни части, поддръжка и други услуги по поддръжка.

Кога Украйна ще получи "Леопард"-ите?

Доставката трябва да бъде извършена през 2024 г. Системите на Leopard 1 в момента се ремонтират и подготвят за употреба в заводите на Rheinmetall в Унтерлус и Касел.

По този начин Rheinmetall продължава да подкрепя Украйна с постоянен поток от тактически превозни средства. Преди това на фирмата беше възложено да достави на Киев общо 80 бойни машини на пехотата Marder. По-голямата част от тях вече са в страната, където са доказали своите качества в текущите операции, гласи съобщението на Rheinmetall.

Още: Украйна е върнала танкове "Леопард" - бракми са

В готовност за още бойни машини Marder

Rheinmetall има готовност да достави още 20 Marder-а веднага щом получи съответната поръчка. В края на 2023 г. и началото на 2024 г. Украйна ще получи и пет машини Caracal с въздушна мобилност, пишат от компанията.

Освен това през следващата година от името на правителствата на Нидерландия и Дания Rheinmetall ще достави на Украйна 14 танка Leopard 2A4.

В допълнение към превозните средства концернът подпомага украинските въоръжени сили с боеприпаси, дронове, медицински съоръжения и др. Наскоро Rheinmetall и украинската отбранителна индустрия създадоха съвместно предприятие ("джойнт венчър"). Това означава, че гигантът от Германия ще работи заедно с партньори в Украйна за оръжейно производство.

Още: Путин ще ни обстрелва? Ще се пазим с наша ПВО: Шефът на Rheinmetall отвърна на Русия

Още военна помощ от Германия за Украйна

Междувременно германското Министерство на отбраната обнови списъка с оръжейна помощ, която предоставя на Киев. От новата актуализация се вижда, че към Украйна потеглят още 10 танка Leopard 1.

Пакетът включва още: 14 превозвача за всякакви терени Bandvagn 206, 5 линейки ATTC Warthog, 1020 броя 155-мм снаряди, една WISENT 1 - машина за разминиране, 10 дрона VECTOR, 10 000 броя предпазни очила, 14 радара GO12, 3 гранични патрулни автомобила, 4 превозвача на танкове HX81 и 4 полуремаркета, 16 камиона Zetros, 3 микробуса, 13 камиона MAN TGS и 1,4 милиона патрона за малки оръжия.

Още: Rheinmetall купи 50 танка Leopard 1, ето колко отиват в Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес