Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна успешно уплаши десетки хиляди руснаци да не стъпват на фронта: Оценка от САЩ (ВИДЕО)

04 ноември 2023, 09:05 часа • 12344 прочитания

Десетки хиляди руснаци изобщо не са отишли на фронта в Украйна, защото са били успешно подплашени от специализирани украински информационни операции. На източния бряг на река Днепър става "месомелачка". Отново повишена интензивност на боевете при Авдеевка. Това са най-важните акценти във войната в Украйна за изминалото денонощие.

В Русия: Дезертьори преди да хванат оръжие

За 20 месеца война, украинските служби са успели "да разубедят" 17 000 руснаци изобщо да не стъпват да се бият в Украйна и да ги превърнат в дезертьори: Истории на руски дезертьори. Потресаващи свидетелства за зверствата във войната в Украйна. Това е станало посредством информационни операции на украинците – коментар по темата и то от генерал-лейтенант Джонатан Брага, ръководител на Командването за специални операции на американската армия, има в Business Insider. Става въпрос за усилена работа главно през социалните мрежи – предимно какво точно представлява руската армия, на какво отношение и подкрепа за войниците там може да се разчита. "Това са 17 000 руснаци, войници, с които не е трябвало да се занимаваш и да унищожаваш на бойното поле. Така се унищожават структурни механизми във военната сфера", заяви Брага.

Киев: Всички руски военнопленници работят, нито един не лентяйства (СНИМКА)

Развитие на бойните действия в Украйна

Отново вниманието на руските военни блогъри е насочено към източния бряг на Днепър и специално селището Кринки – на 30 километра североизточно от Херсон и на 2 километра източно от Днепър. Там руснаците са атакували няколко пъти, постигнали са частичен успех, но центърът на селото остава в украински ръце, а на запад украинското предмостие при жп моста остава непокътнато – това е краткият обзор на руския военен телеграм канал "Рибар" от снощи. Каналът е основан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук.

По-зловещо звучат думите на друг руски военен блогър – Владимир Романов. Той направо описва ситуацията като "месомелачка" и то в ущърб на руската армия, като директно казва, че който говори как ситуацията е под контрол, не е научил нищо от времето, когато пак се говорело как във вилната зона на изток от Антоновския мост нямало никого. За да подкрепи думите си, Романов ги визуализира и с ВИДЕО (18+) на настъпващи руски войници в Кринки, които са покосени от украински огън.

При Авдеевка интензивността на боевете пак се повиши – в сутрешната си сводка украинският генщаб съобщава за над 20 отбити руски пехотни атаки. В своите обзори "Рибар" и друг известен руски военен телеграм канал в лицето на "Двама майори" твърдят, че руснаците разширяват зоната на контрол при жп линията, влизаща северно в Степово (3 километра север-северозапад от Авдеевка), а от юг боевете са при ресторант "Царска охота". Геолокализирани видеокадри западно от Красногоровка (5 километра северозападно от Авдеевка), тоест зоната на жп линията, показват как руски танкове и бронирани машини биват посрещани от унищожителни украински обстрели:

Според ръководителя на военновременната администрация на Авдеевка Виталий Барабаш, руснаците се готвят за трета масирана атака срещу Авдеевка. Главната цел – коксовия завод, който се намира между Красногоровка и Степово, на 3-4 километра север-северозапад от индустриалната зона на Авдеевка. Същото пише и в руския военен телеграм канал "Дневник на десантчика". "Двама майори" обаче пише как украинците непрекъснато правят контраатаки, макар да ги описва като неуспешни: Критичните точки в отбраната на Авдеевка са две: Украински анализ (ВИДЕО)

По другите участъци на фронта – Запорожието, Бахмут, Купянск и линията Сватово – Кремена, няма потвърдени промени на позиции. Прави впечатление, че руснаците все по-усилено опитват да си върнат инициативата на южния фланг на Бахмут, за последното денонощие там са отбити 10 руски пехотни атаки към Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут).

Още: Руснаците, пленени в Украйна - ето кои са те

Кадиров балансира между Путин и Чечения

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично внимание се обръща на чеченския лидер Рамзан Кадиров и как той изглежда се мъчи да балансира между верността си към издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин и чеченския национализъм. Кадиров с патос обяви, че 8 чеченски селища си връщат имената отпреди Сталин да реши да ги преименува – с декрет на руския премиер Михаил Мишустин.

Отделно, ISW набляга и на публикации от руски военни блогъри (например "Двама майори") с критики как руското военно командване не се учи от грешките си в Украйна. Конкретно – в най-опасните участъци на фронта се пращат всички най-опитни командири на средно и ниско ниво, както и войниците с най-много боен опит, вместо част от тях да се запазват и да бъдат използвани като инструктори за новобранци.

Още: Как Русия търси жени за фронта и защо ги наричат "очарователната армия"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес