Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна удължи военното положение и мобилизацията за шести път от година насам

07 февруари 2023, 13:12 часа • 1956 прочитания

Украинският парламент (Върховната рада) удължи военното положение и мобилизацията в страната за шести път от началото на руската инвазия. Това стана на 7 февруари, съобщава депутатът Ярослав Железняк.

Срокът на действие на двете мерки се удължава с 90 дни. Железняк заяви, цитиран от Kyiv Independent, че съответно 348 и 344 депутати са гласували в подкрепа на продължаването на военното положение и мобилизацията.

Украйна за първи път въведе военно положение на 24 февруари, когато Русия започна пълномащабната си инвазия. Скоро ще се навърши една година от нея.

Наскоро западни, украински и руски източници заявиха, че Москва планира да започне нова мащабна офанзива около годишнината. ОЩЕ: Страх в Русия, че новата голяма офанзива няма да успее, и унижение за Пригожин (ВИДЕО)

В очакване на ново пълномащабно нападение Западът увеличи военната си помощ за Украйна. САЩ обещаха 31 танка "Ейбрамс" на Украйна, а Германия - бойни танкове "Леопард 2" и "Леопард 1".

Берлин даде зелена светлина на други държави да изпратят своите произведени в Германия "Леопарди". Може обаче да минат месеци, преди помощта за Киев да пристигне.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес