Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна скъса договора си за приятелство с Русия

18 септември 2018, 08:08 часа • 4122 прочитания

Украйна едностранно прекрати действието на Договора за дружба с Русия, след като украинският президент Петро Порошенко подписа съответния указ.

Указът касае "За решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна от 6 септември 2018 година за "Договора за дружбата, сътрудничеството и партньорството между Украйна и Руската Федерация". Според данни от украинското президентство действието на договора, подписан на 31 май 1997 година, се прекратява, пише "Независимая Газета", цитирана от Агенция "Фокус". Договорът е със срок от 10 години, но след това се прекратява автоматично.

Украинското външно министерство трябва да заяви на Русия за желанието си да прекрати действието на договора в съответствие с текст от самия договор, описан в чл. 40. Според решението на Съвета министерството трябва да информира ООН, ОССЕ и другите международни организации за желанието на Украйна да прекрати действието на Договора за дружба с Русия, както и основанията за неговото прекратяване.

В Украйна се чуха гласове против решението, като депутатът Вадим Рабинович предупреди, че то ще се отрази особено силно в търговията между Украйна и Русия - с по-високи цени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес