Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна: Ще обсъдим "коалицията за изтребители" на идната среща в Рамщайн

12 юни 2023, 12:42 часа • 1481 прочитания

На следващата среща на върха в Рамщайн, която ще се проведе на 15 юни, Киев и съюзниците на Украйна ще обсъдят подробностите за "коалицията за изтребители". И по-специално - обучението на украински пилоти и техници за управление и поддръжка на западните бойни самолети, заяви министърът на отбраната Олексий Резников.

ОЩЕ: Украйна приветства "международната коалиция" за доставки на F-16

Сред другите приоритети на Украйна, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха, са помощта за противовъздушната отбрана, доставките на боеприпаси и създаването на центрове за поддръжка на военно оборудване, според изявление на Резников в "Телеграм".

Предстои 13-а среща на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна, известна още като срещата на върха в Рамщайн. Тя ще се проведе в Брюксел, а на 16 юни ще последва срещата на министрите на отбраната на НАТО. Срещите на върха в Рамщайн се провеждат от април 2022 г. насам с цел координиране на усилията за предоставяне на военна помощ на Украйна.

На 17 май Обединеното кралство и Нидерландия се договориха да създадат международна коалиция, която да предостави на Украйна произведени в САЩ изтребители F-16 или обучение на пилоти. До момента инициативата включва осем европейски държави и САЩ, като Щатите не са обещали бойни самолети.

Този месец украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще получи "значителен брой" изтребители F-16, за които Киев отдавна настоява, като добави, че сделката все още изисква съгласието на САЩ.

Украйна и нейните съюзници се споразумяха да официализират "коалицията от изтребители" под името "Небесен щит на Украйна" на следващата среща на върха в Рамщайн.

ОЩЕ: F-16 срещу Су-35: Предстоящата война на изтребители в небето на Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес