Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна: Руска мина се взриви край един от реакторите на АЕЦ "Запорожие"

13 април 2023, 14:35 часа • 2560 прочитания

Руска мина се е взривила в близост до контролната зала на четвърти енергоблок на АЕЦ "Запорожие". Това съобщи в четвъртък украинската държавна компания за ядрена енергия "Енергоатом".

"Руските окупатори продължават да превръщат Запорожката АЕЦ във военна база, като минират периметъра около централата. И тези действия няма как да не доведат до последствия", се казва в съобщението на компанията от обедните часове на 13 април.

"Най-голямото ядрено съоръжение в Европа продължава да страда от своеволията на руските военни и техните подръжници, докато украинският персонал отчаяно се опитва да поддържа ядрената и радиационната безопасност на целия континент", продължава изявлението. Не се съобщава нищо за непосредствена опасност за населението.

АЕЦ "Запорожие" се намира в окупираната от Русия част на Запорожка област. Тя вече е под контрола на руските сили в продължение на около 12 месеца, но се управлява от украински персонал. Той често бива заплашван от военните на Путин и над няко членове дори бе проявено жестоко насилие.

И Украйна, и Русия се обвиняват взаимно в заплаха от ядрен тероризъм в района на централата, но е ясно, че руснаците са я превърнали във военна база. Те редовно вкарват тежка техника вътре и дори обстрелват украински позиции от района на АЕЦ-а, ползвайки го като щит срещу ответен удар.

ОЩЕ: РУСКИ СНИМКИ и ЧЕЧЕНСКО ВИДЕО: Руснаците са уцелили АЕЦ Запорожие, докато са стреляли по западния бряг на Днепър*

Няколко пъти АЕЦ "Запорожие" беше напълно изключвана от украинската електропреносна мрежа поради редовните руски атаки срещу енергийната инфраструктура на страната.

На 29 март Рафаел Гроси - ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), заяви, че "работи с ръководствата както в Киев, така и в Москва за прилагане на мерки за защита на централата".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес