Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна пусна мобилно приложение за издирване на изчезнали деца във войната

07 април 2023, 10:25 часа • 1939 прочитания

В четвъртък Украйна стартира мобилно приложение, което да помогне за намирането на деца, изчезнали по време на продължилата повече от 13 месеца пълномащабна война на Русия, съобщиха от полицията на нападнатата страна.

По оценки на Киев - по време на инвазията са били депортирани 19 544 деца в Русия, като само 328 от тях са били върнати. Москва, която контролира части от източната и южната част на Украйна, отрича да е отвличала деца и твърди, че те са били отведени за тяхна безопасност. Само че Международният наказателен съд в Хага издирва диктатора Владимир Путин и руския детски омбудсман Мария Лвова-Белова именно заради депортирането на украински деца.

Украйна е обединила усилията си с американската технологична компания Find My Parent, за да разработи приложението "Reunite Ukraine", което ще помогне да се свържат отново семействата, разделени по време на конфликта, заяви Олександър Фацевич. Той е зам.-началник на Националната полиция на украинската страна.

"Това е един от инструментите за намиране на децата и събирането им със семействата", каза той на онлайн брифинг, цитиран от "Ройтерс". "Ако намерим дори едно дете по този начин или съберем едно семейство, това вече ще е победа - малка, но с всяка следваща стъпка ще можем да върнем децата у дома".

Приложението е безплатно и е лесно за използване, каза Фацевич. То има многостепенни проверки за сигурност на самоличността. Полицията проверява и потвърждава личните профили и действа като посредник, за да позволи комуникация чрез апликацията.

От полицията на Украйна добавиха, че приложението ще даде възможност на местното МВР да събира повече данни по безопасен и сигурен начин, включително от хора в Русия, Беларус или в окупираните територии, които искат да помогнат на украинските деца.

ОЩЕ: Българка ще следи за правата на депортираните в Русия украински деца, реши ООН

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес