Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна предложи размяна на мюсюлмански военнопленници за Рамазан, Русия отказа

08 април 2023, 14:20 часа • 6139 прочитания

Украйна е предложила на Русия размяна на мюсюлмански военнопленници на принципа "всички за всички" по повод началото на свещения месец Рамазан. Русия обаче е отхвърлила предложението. Това каза съветникът по комуникациите на президентската канцелария в Киев Даря Заривная в интервю за „Гласът на Америка“.

"Излязохме с предложение за размяна на мюсюлмани "всички за всички" от двете страни в знак на уважение към тяхната култура и традиции. За съжаление руската страна не възприе тази идея с ентусиазъм", каза тя.

Заривная подчерта, че тази инициатива е ясен знак за креативността, към която на украинската преговаряща страна се налага да прибягва, за да се опита да освободи колкото се може повече пленени украинци. Тя допълни, че процесът е доста труден независимо, че украинският екип постоянно търси нови и нови варианти.

ОЩЕ: Украйна осъществи поредна размяна на военнопленници, сред освободените е американец

Заривная припомни, че от 11 март 2022 г. досега са извършени 39 обмена. От руски плен са освободени общо 1993 украинци, сред които 184 жени и 107 цивилни заложници.

Същевременно вчера, 7 април, украинското разузнаване съобщи, че броят на желаещите да се предадат руски военни се е удвоил през последния месец вероятно заради очакваното украинско контранастъпление. Информацията бе публикувана в телеграм канала на Главно разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна. В нея се посочва, че броят на желаещите да се предадат руски окупатори рязко е скочил като по проекта "Искам да живея" през март 2023 г. са постъпили над 3000 молби, което е два пъти повече от предишните месечни цифри, пише представителят на програмата за предаване на руските военнопленници Виталий Матвиенко.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес