Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна подозира, че Русия ще доставя техника на бунтовниците по хуманитарния коридор

19 август 2014, 07:12 часа • 14867 прочитания

Под прикритието на хуманитарната помощ Русия иска да организира коридор, по който да доставя на терористите танкове, системи за залпов огън и оръжие. Това смята председателят на Върховната рада на Украйна Александър Турчинов. 

Според него руският хуманитарна конвой е един вид "разузнавач", като по-голямата част от него се състои от вода и сол.

„В Източна Украйна няма проблеми с водата. А точно в Донецката област, в Артьомовск, се добива голяма част от солта на Европа”, изтъкна Турчинов.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко започна промяна във военната си стратегия за конфликта в източната част на страната. Той вече смята да прегрупира силите на армията, за да изолират зоните, контролирани от бунтовниците, и да пресече достъпа им до руската граница, предаде БГНЕС.

До този момент тактиката на украинското военно командване се състоеше в обграждане и обсада на основните бастиони на проруските бунтовници с цената на все по-кървави сражения както за силите на правителството, така и за цивилните. Освен това армията изпитва големи затруднения да влезе в градовете, където боевете може да вземат много жертви.

Порошенко потвърди информациите на "премиера" на бунтовниците Александър Захарченко, който в петък изрази задоволство, че е получил бронетранспортьори и 1200 войници, пристигнали от Русия, където преминали 4-месечно обучение. Тази информация беше опровергана от Москва.

"Част от тази техника беше унищожена. Вземаме мерки за унищожаването на останалата част", заяви Порошенко.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес