Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна обвини Полша в „икономически геноцид“

08 ноември 2019, 11:26 часа • 2563 прочитания

Позицията на Полша относно квотите за международен превоз на товари за Украйна е „икономически геноцид“. Това заяви на пресконференция в Киев заместник-министърът на икономическото развитие на Украйна, търговският представител на страната Тарас Качка, съобщи Укринформ, цитиран от БГНЕС.

"Смятам, че това (позицията на Полша. - Ред.) всъщност е икономически геноцид и откровено издевателство над украинската икономика. Тя удушава търговията ни с Европейския съюз", каза Качка.

Той добави, че Киев ще "повдига този проблем, докато не бъде решен".

„Вярваме, че това не е двустранен въпрос, а въпрос на съзнателна вреда за нашите икономически отношения с Европейския съюз“, подчерта търговският представител.

За 2020 г. Полша определи предварително ограничение за Украйна на 160 хиляди товарни автопревози. В същото време Киев вече беше информирал Варшава, че украински превозвачи се нуждаят от най-малко 200 хиляди разрешителни годишно.

Въпросът за създаването на квота ще бъде окончателно разгледан на среща на министрите на инфраструктурата на Украйна и Полша, насрочена за края на ноември.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес