Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна обяви извънредна енергийна ситуация след руските ракетни удари (ВИДЕО)

16 декември 2022, 14:25 часа • 2194 прочитания

Държавният мрежов оператор на Украйна обяви извънредна ситуация. Решението на "Укренерго" е заради руските ракетни удари в петък на територията на цялата страна.

"Заради руските бомби на 16 декември по обекти от електроенергийната инфраструктура на Украйна - топлоелектрически централи, хидроцентрали и подстанции от магистралната мрежа в Киевска, Харковска и Днепропетровска области, се получи загуба от 50 процента от потреблението на обединената енергийна система. Обявен е режим на системна авария", се казва в официалното съобщение на компанията.

ОЩЕ: Руска атака по родния град на Зеленски, има жертви

Според Александър Харченко, директор на Центъра за енергийни изследвания, тази ситуация означава, че няма техническа възможност да се осигури електроенергия на около 50% от потребителите, както и на критична инфраструктура.

"Няма начин нито да генерираме повече енергия, нито да я транспортираме", допълни той.

Водоснабдяването в столицата бе прекъснато след новата вълна от руски удари, метрото бе спряно, а метростанциите се използват за бомбоубежища. Железопътният оператор на Украйна съобщава, че някои жп линии също са останали без захранване.

Властите в Киев отново призоваха международната общност за помощ.

ОЩЕ: Киев: Украйна е свалила 37 от общо 40 руски ракети над столицата

"Украйна се нуждае от безпрецедентен брой генератори. Става дума за няколко хиляди с различен капацитет. Особено важно е да се осигурят отоплителни уреди на жителите на фронтовите територии и наскоро освободените селища", се казва в изявление на министра на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верещук.

Междувременно кметът на украинската столица Виталий Кличко предупреди за възможни проблеми с комуникациите в Киев.

"За оперативното управление на града са разгърнати щабове - общоградски и във всеки квартал на Киев за това как да действаме при липса на комуникации. Топлопунктовете работят, всички помпени станции също работят. Може да има проблем с комуникациите, може да изчезне и интернетът", обясни той.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес