Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна обеща да плати поредната вноска по заема "Янукович"

19 юни 2015, 18:32 часа • 13062 прочитания

Украинското финансово министерство заяви, че страната ще направи следващо лихвено плащане по спорния руски заем от времето на Янукович, независимо от заплахите, че може да спре обслужването му.

"Преди два дни ние платихме 39 млн. долара за еврооблигациите, като също ще платим и 75 млн. долара, за да покрием т. нар. руски облигации", каза финансовият министър на Украйна Наталия Яреско, като допълни, че парите ще бъдат получени в понеделник (22 юни), предаде БГНЕС.

По-рано Русия предупреди, че ще поиска от Международния съд в Хага да обяви Украйна за неплатежоспособна , ако не спази графика си за плащане на вноската по лихвите си в размер на 75 млн. долара.

Плащането е част от заема от 3 млрд. долара, който Москва отпуска на Киев в края на управлението на бившия президент Виктор Янукович. Новата западно ориентирана власт в Киев определи средствата като подкуп и поиска отлагане на плащанията. Москва обаче отказа да преговаря по сделката, като очаква сумата да бъде върната в срок – до края на декември тази година.

В момента Украйна се опитва да ограничи харчовете си като се надява през следващите четири години да спести около 15 млрд. долара.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес