Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна не признава арменския геноцид

28 април 2020, 15:58 часа • 4210 прочитания

По случай 105-тата годишнина от арменския геноцид в Османската империя Министерството на външните работи на Украйна е изпратило по държавните учреждения документ, в който заявява, че не признава този исторически факт и изразява подкрепа за позицията на Турция, предава EA Daily, цитирани от "Фокус".

Както пише „Страна.ua“, в документа фигурират подписа на заместник-министътра Васил Боднар. От МВнР заявяват още, че не признават геноцида заради много „обективни фактори“.

В Киев не вярват, че Турция се е опитвала да унищожи напълно или частично арменците като нация, а освен това посочват, че в ООН официален Ереван подкрепя решенията на Русия. От външнополитическото ведомство припомнят, че Армения не признава „голодомора“ от 1932-9133 за геноцид на украинците.

МВнР отбелязва, че този въпрос изисква обективно и открито изследване от арменската и турската страни заедно.

„Затова, разбирайки стремежа на арменската диаспора да почете събитията от 1915 година, но отчитайки гореизложеното, молим за въздържание от участие във възможни възпоминателни мероприятия на официално ниво, както и от използване на термина „геноцид на арменския народ“ или „арменски геноцид“, се казва в документа.

Арменският геноцид е систематично унищожение на етническите арменци на територията на Османската империя по време и след Първата световна война. Според различни данни, в резултат от тези събития загиват от 800 хиляди до 1,5 милиона арменци.

Арменският геноцид е признат от повече от 30 страни по света. През 2019 година той е признат и от САЩ, макар и с уговорка за вината на Русия. В отговор ръководството на Турция изрази готовност да признае за геноцид изтреблението на индианците в САЩ.

EA Daily отбелязва, че във връзка с известното затопляне на отношенията между Анкара и Вашингтон официалните лица в САЩ, говорейки за събитията от 1915 година, избягват думата „геноцид“. Така, президентът Доналд Тръмп употребява вместо нея фразата „голямо кръвопролитие“.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес