Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна не е представила данни от радарите за деня на свалянето на MH17

09 юни 2020, 18:30 часа • 2302 прочитания

Украинските власти са предоставили на международните следователи, които водят разследването за свалянето на малайзийския Боинг над Донбас, данните само от вторичните радари за деня на инцидента, заяви във вторник прокурор Тейс Бергер, цитиран от ТАСС.

По неговите думи, „украинските власти изпратиха само данните от вторичния радар, който регистрира само гражданските самолет в небето и предава сигнали на земята“. Такива радари, уточни Бергер, получават информация от самолети с включени предаватели и не предават данни за други обекти или за самолети с изключен предавател.

„Не са получени данни от първичните радари от Украйна“, добави прокурорът. Според резултатите от това разследване се оказва, че радарът в Донецк е изключен, тъй като се намира на територията, контролирана от милициите на Донецката народна република, радарът под село Артьомовск е повреден по време на боевете, а радарът в Чугуево е бил на планово обслужване, предаде агенция Фокус.

„Разследването на данните от украинските цивилни и военни радари даде ограничена информация“, каза той. Бергер отбеляза, че първичните данни на руския радар в Уст-Донецк (област Ростов) се оказват по-пълни от първичните данни от украинския мобилен военен радар в Харков. Експертите обаче никъде не откриха следи от изстрелването на ракетата или наличието на военен самолет в близост до малайзийския Боинг.

Прокурорът подробно представи експертизи относно техническите аспекти на радара и обясни защо това е могло да се случи. Но, ако липсата на данни за изтребител, който е могъл да нанесе удар по гражданския самолет, показват, че в този район е нямало такъв, липсата на отчетени следи от радара за изстрелването на ракета „не говори, че е нямало такава“. „На основата на това ние стигнахме до извода, че разследването на радарните данни е завършено. Не очакваме, че могат да бъдат открити нови радарни данни“.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес