Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна може да получи разсрочка от "Газпром"

21 ноември 2013, 12:30 часа • 14732 прочитания

„Газпром” може да предостави на „Нафтогаз Украйна” разсрочка за изплащането на дълга за доставения газ. Такава възможност бе обсъдена в сряда на преговорите между президента на „Газпром” Алексей Милер и ръководителя на „Нафтогаз Украйна” Евгений Бакулин, казва се в съобщение на руската компания.

Представителят на „Газпром” Сергей Куприянов разказа пред „Известия”, че все още не са подписани никакви документи за предоставяне на разсрочка, но обсъждането на този въпрос продължава.

До момента „Нафтогаз Украйна” е заплатил 116 милиона долара за предоставения през август газ, като общият обем на доставката е възлизал на сумата от 882 милиона долара, и 15 милиона долара за октомври (от 560 милиона долара).

Вчера стана ясно, че Русия и Украйна са достигнали компромис за изплащането на руски газ и неговото закупуване от страна на „Нефтогаз Украйна”. Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Едуард Ставицкий и добави, че Украйна планира да погаси всичките си задължения за газ пред Русия до края на годината, предаде Интерфакс. Министърът посочи, че става въпрос за дългове в размер на 1 милиард долара.

На въпрос дали ще се реструктурира изплащането на текущите доставки на газ, той каза: „На практика съгласувахме графика, който е изгоден за двете страни”.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес