Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна мисли пак да започне да изнася оръжие, най-вече дронове

09 октомври 2024, 13:11 часа • 668 прочитания

Киев обмисля дали да не премахне ембаргото за износ на оръжие, което беше въведено след като издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин нареди на армията си да нахлуе в Украйна, пише Financial Times.

Идеята зад това да се разреши отново износ е така се съберат пари за повече производство и научно-развойна дейност, за да може да се придвижват напред нови идеи и проекти за нови оръжия, особено що се отнася до дронове и ракети. Само от износ на дронове Украйна може да си докарва приходи от 20 млрд. долара годишно.

Като количество, Русия превъзхожда Украйна и то нерядко с много по различни параметри що се отнася до оръжия, включително и по-големи дронове (за FPV дроновете все още Украйна има повече и като количество, но нещата се изравняват). Има оценки, че в някои случаи става въпрос за съотношение 5:1 или дори 10:1 в полза на Руската федерация

Още: Нов секретен списък с необходими за Украйна оръжия, втората среща за мир се отлага (ОБЗОР - ВИДЕО)

В момента украинската армия изпитва колосален недостиг на безпилотни летателни апарати: експертите оценяват превъзходството на руските въоръжени сили над въоръжените сили на Украйна по този показател 5-10 пъти, според ръководителя на "Укрспетцсистемс" Дмитрий Хасапов.

Междувременно пропагандист номер 1 на Русия Владимир Соловьов почна да призовава да бъде ударена всякаква критична инфраструктура на Киев - жп гарата, язовира, мостове, за да бъде изцяло блокирана украинската столица.

Още: Западът инвестира мощно в украинската отбранителна индустрия: Обещания за гаубици, дронове и снаряди

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес