Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна изглежда проби важна магистрала, която отваря пътя на Киев към цялата Луганска област

28 октомври 2022, 22:02 часа • 17749 прочитания

Магистралата Сватово-Кремена практически е под контрола на Въоръжените сили на Украйна. Това съобщи ръководителят на Луганска област Сергей Гайдай в Telegram. 

"Засега няма да назоваваме конкретно населените места. Би било по-добре, ако Генералният щаб го направи, но можем да кажем, че магистралата Сватово-Кремена е практически под контрола на Въоръжените сили на Украйна. Въпреки лошото времето, непрекъснати дъждове няколко поредни дни, имаме напредък“, подчерта Гайдай.

Той обаче призова хората да пазят информационно мълчание и да чакат официални съобщения от Генералния щаб. „Наистина се надявам другата седмица да покажем снимки и видео – с разрешение на Генералния щаб – директно от освободените територии. Готвим се да влезем в тях, защото там има останали хора. Те не са много, но трябва незабавно да ги подкрепим, да им занесем хуманитарна помощ, лекарства, защото зимата чука на вратата“, добави Гайдай.

Според ръководителя на областта на 19 октомври 2022 г. въоръжените сили на Украйна са отбили атаката на руските нашественици при Билохоривка. Той добави, че те продължават да обстрелват освободените селища, "превръщайки ги в пепелища". По-рано Гайдай каза, че възстановяването на региона ще отнеме около седем години, като може да се започне работа едва след пълното освобождаване на района.

За напредването на украинските части потвърди и проруския канал в Телеграм Рибар. "Подразделения на украинската армия завзеха част от Кузмовка, след което се насочиха към Берестов", съобщават от канала. Според информацията обаче, след загубата на 10 единици бронирана техника в атака край Кузмовка, украинските части са се върнали на изходна позиция. 

Руският телеграм военен канал WarGonzo, поддържан от руския пропагандист Семьон Пегов, също признава за силна украинска танкова атака по магистралата Сватово - Кремена, в участъка Краснопоповка - Житловка. Сводката не казва категорично, че руснаците са успели да отблъснат украинците, а само, че с артилерийски огън са намали ефективността им, което е подсказка, че нещата не вървят добре за армията на Путин.

Линията Сватово - Кремена се приема за една от най-важните линии при контранастъплението на Киев. Ако бъде пробита и овладяна, тя ще отвори пътя към връщането под контрола на Киев на цялата Луганска област.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес